Utställningar & Mässor

Ögats Dag SRF Uppsala Elite Hotell 16.00-20.00

Ögats Dag SRF Uppsala Elite Hotell 16.00-20.00

Datum: 2019-10-11

Något för dig som ser lite dåligt!

Om du börjat se lite dåligt och är intresserad av att veta mer om vad detta kan innebära för dig i framtiden så är Ögats dag något för dig. Det finns flera sätt att klara olika situationer och en hel del hjälpmedel för att kunna kompensera ditt synbortfall.

Kom och få information på Ögats dag tillsammans med oss i Synskadades Riksförbund. Du hälsas hjärtligt välkommen både om du redan är medlem eller om du inte är medlem men har en synnedsättning och vill veta mer. Ta gärna med en vän eller anhörig.

Datum:       Fredag 11 Oktober 2019

Tid:            Kl 16.00– 20.00

Plats:         Elite Hotell

Pris:           Gratis, anmälan krävs 

Anmälan:   Senast måndag 30 september 2019 på telefon 018 - 56 09 24, mail uppsala.lan@srf.nu

Ögats dag är späckad med intressanta föreläsningar och utställningar. Se programmet här nedan.

Obs! Reservation finns för eventuella förändringar i programmet

Preliminärt program Lokal: Selma Lagerlöf

Kl 16:00-16:15 Välkomsthälsning, upprop av deltagare, presentation av program och praktisk information

Kl 16:15– 16:30 Föreläsning om synhjälpmedel

Kl 16:35 – 17:15 Föreläsning av ögonläkare om gula fläcken

Kl 17:45-18:15 Föreläsning om vikten av kamratstöd. Ombudsman Wieslaw Wasowski

Kl 18:30-19:00 Avbrott för fika. Föreningen bjuder på smörgås och kaffe/te.

Kl 19.00- 20.00 Maria Thorstenson kommer att informera från den nordiska konferensen som handlar om digitalisering. Åsa är andra viceordförande i förbundsstyrelsen samt ordförande i Skånedistriktet.

 

Utställare Kl 16:00-20:00

Utställning av hjälpmedel av tre hjälpmedelsföretag

Insyn Scandinavia AB, Iris Hjälpmedel AB samt Polar Print Försäljning AB.

Här kommer ni att hitta synhjälpmedel för alla situationer, allt från avancerade datatekniska hjälpmedel till vardagliga enkla.

Kom och ta del av all information denna dag!

Reseersättning med billigaste färdmedel utgår till medlemmar i Synskadades Riksförbund.

Sista anmälningsdag är 30 september

Välkomna!

Styrelsen

Synskadades Riksförbund Uppsala län

 

Skapa loss-helg på Scandic Plaza i Umeå

Skapa loss-helg på Scandic Plaza i Umeå

Datum: 2020-02-14

Välkomna på Region Norrs medlemsforum med Skapa Loss-tema! Helgen den 14 till 16 februari 2020 bjuder vi in till ett fullspäckat medlemsforum med utställare, intressanta föreläsningar och möjligheten att prova på flera olika kulturaktiviteter såsom poesi, stand-up, luffarslöjd och teater!

Skapa Loss är ett nationellt projekt som syftar till att få fler personer med synnedsättning att själva utöva aktiviteter inom kultur och hantverk. Inom ramen för projektet har SRF sedan våren 2019 anordnat aktiviteter inom kultur och hantverk i olika delar av Sverige. Projektet sträcker sig fram till hösten 2021 och förhoppningen är att vi under den tiden ska bygga upp ett intresse hos personer med synnedsättning att vara en aktör på samma villkor som alla andra. Vi hoppas att helgen ska vara inspirerande och bli startskottet för ett fortsatt kulturutövande i er förening!

Under helgen kommer ni ha möjlighet att prova på aktiviteter såsom:

Ståltråd

Utforska ståltråden och dess möjligheter tillsammans med pedagogen Madelene Edlund! Under passet får du möjlighet att prova på att göra trollsländor, hjärtan och ståltrådsfåglar som kan användas för att smycka trädgård, hem eller balkong.

Konstworkshop med Laura

Laura Blake är specialiserad inom textil och har under de senaste åren arbetat för att skapa konst- och kulturupplevelser för alla människor – oavsett funktionalitet. Tillsammans bjuder hon in deltagarna att skapa ett gemensamt textilkonstverk på temat punktskrift.

Prova på stand up med Johan Siege!

Johan Siege har en mångårig erfarenhet som både musiker och stand up komiker som bland annat uppträdde på medlemsforum i Stockholm med sin föreställning ”Akta, han är blind!”. Under helgen kommer Johan Siege hålla i workshop där du får möjligheten att prova allt från att skriva egna vitsar till hur du tar en publik med storm!

Teater

Välkomna på en teaterworkshop! Under passet kommer du få möjligt att prova på allt från teateruppvärmning, gruppdynamiska övningar, enklare teaterövningar och improvisation!

Luffarslöjd

Lär dig att göra en krok eller värmeljushållare! Genom att tvinna, bocka, böja och surra metalltrådar i olika formationer får du möjlighet att prova på luffarslöjd – ett hantverk med en tusenårig historia där det är möjligt att göra allt från bruksföremål, till smycken och dekorationer.

Dans

Tillsammans med ett danskompani dansar vi utifrån våra egna förutsättningar för att utforska vad dans kan vara, hur vi kan uttrycka oss med kroppen och inspirera till att fortsätta dans!

Allsång

Tillsammans med en sångpedagog stämmer vi upp till gamla såväl som nya klassiker utifrån övertygelsen att alla kan sjunga.

Poesi

Tillsammans med skrivpedagogen Madelene Edlund utforskar vi poesin! Allt du behöver ha med, är de redskap du behöver för att skriva/dokumentera ditt arbete.

Övrigt

På programmet kommer även att finnas en föreläsning av en ögonläkare från Norrlands universitetssjukhus.

Dessutom kommer hjälpmedelsföretagen Iris hjälpmedel, Insyn och Polarprint att vara på plats.

Hur fortsätter vi att skapa loss?

Helgen avslutas med att en representant från ABF samt projektledaren för Skapa Loss, Rakel Gunnemark, bjuder in för att tala om hur vi kan försöka skapa roliga och givande aktiviteter tillsammans i våra föreningar.

Praktisk information

Alla aktiviteter kommer att erbjudas vid ett eller flera tillfällen under lördagen och söndagen. I samband med att du anmäler ditt deltagande till kansliet får du gärna göra en intresseanmälan på de workshops du vill delta i under helgen. Notera att intresseanmälan inte garanterar en plats på workshopen. Program med utförligare information om schema samt pedagoger kommer skickas, vid ett senare tillfälle.

Var:                             Scandic Plaza i Umeå

När:                            14-16 februari 2020